Tot nader bericht zullen er geen Bersama’s georganiseerd mogen worden.
Bersama
Bersama 25 mei 2019
De Bersama van 25 mei jl was een fijne, gezellige en interessante bijeenkomst. Er waren ongeveer 70 bezoekers die van een leuk programma genoten hebben. Lourens Kruizinga is inmiddels gewend om ons door het programma mee te nemen in zijn geheel eigen humoristische stijl.

De muziek was die dag in de bekwame handen van zanger John Less die de voetjes geregeld van de vloer wist te krijgen.


Een interessante presentatie werd gegeven door Anneke Schults van stichting Honi. Anneke vertelde dat Honi is opgericht ter herdenking aan de slachtoffers van de Japanse bezetting en de Bersiap in het voormalig Nederlands-Indië (1942-1949). Elk jaar op 15 augustus is er een herdenking bij het monument in den Bosch. Zij schetste ook op indrukwekkende manier haar eigen ervaringen als klein meisje in het Jappenkamp.

Daarna las Elvira Nanariain stukjes voor uit haar boek “Mengelmoes” en vertelde over haar zoektocht naar haar eigen identiteit als dochter van een Molukse moeder en een Hollandse vader.

Natuurlijk ontbrak de traditionele Lelang ook dit keer niet. Er werd weer goed geboden voor de huisgemaakte Indische hapjes, dit alles prima geleid door onze inmiddels vaste Lelangmeester Quinten.


Tot slot een paar sfeerimpressies.



Verslag BangsaDunia Bersama 2 juni 2018
Op een stralende zaterdag 2 juni kwamen rond de 90 mensen af op de BD Bersama, zoals gebruikelijk georganiseerd in de Akker 71 mmv catering SamaSama.
De sfeer zat er vanaf het begin al goed in, veel gezellig ge-ngobrol onder de mensen.
Het programma werd weer op een onderhoudende manier, zoals alleen hij dat kan, aan elkaar gepraat door Lourens Kruizinga. Sandra van Lith zorgde als vanouds voor de nodige informatie aangaande onze doelstellingen, activiteiten etc.
BangsaDunia heeft sinds kort een nieuwe coördinator voor de vriendschappelijke zorg achter de voordeur, Ed Hoek is zijn naam en hij werd geïntroduceerd.
Inspirerende en vrolijke muzikale ondersteuning kregen we van Compadres de la Pasion onder leiding van Joey Pasanea.
Een zeer interessante presentatie werd gegeven door Shirley Rigault die de totstandkoming van haar boek “Ochtendpost, van angst in Nederlands-Indië naar liefde in Holland” toelichtte en er ook een stuk uit voorlas. Bijzonder was dat de hoofdpersonen van het boek, Shirley’s ouders, ook persoonlijk aanwezig waren.
BangsaDunia heeft sinds kort een Dewan, oftewel een ouderenraad ingesteld, om met hen te kunnen klankborden en advies te krijgen over het te volgen beleid en andere zaken die onze doelgroep aangaan. De Dewan bestaat nu uit 3 personen: Francine Tammeling, Ruud van Wijngaard en Lourens Kruizinga. Zij werden even persoonlijk voorgesteld.
Ronald Schubert van Impian Kita gaf nog een korte stand van zaken met betrekking tot de ontwikkeling van Rumah Impian Kita, de twee woontorens voor Indische en Molukse ouderen, en ouderen met een affiniteit voor Indonesië, die nu gebouwd worden in Malburgen Oost.
Tenslotte was de inmiddels traditionele Lelang, de veiling van heerlijke Indische en Molukse hapjes weer een groot succes, geleid door onze veilingmeester Quinten met assistentie van Jaimy en Kasper.
Al met al konden onze gasten en wijzelf terugkijken op een wederom zeer geslaagde Bersama.
Verslag BangsaDunia Bersama 20 januari 2018
Afgelopen zaterdag 20 januari vond de eerste van drie Bersama’s van dit jaar plaats. Zoals altijd was de locatie in de Akker 71 en werd de uitstekende catering verzorgd door de medewerkers van SamaSama onder leiding van Shirley Jonathans en Saskia Kraaijeveld.
Muzikaal optreden en ondersteuning werd dit maal gegeven door de Molukse band Hadia geleid door Karl Josef Manuputty. Met name de vocaal zeer sterke zangeressen stalen de show en op de muziek werd heerlijk gedanst.

De onder onze ouderen zo geliefde linedance werd vakkundig begeleid door Suze Manuhutu. In Arnhem zuid is Suze een grote bekende onder de linedancers dankzij de vele lessen die zij verzorgt.

Traditioneel kent elke BangsaDunia Bersama ook een cultureel aantrekkelijk onderdeel. Ditmaal was dat in handen van Tante Eus uit Utrecht. Zij zette een uiterst vermakelijke Indische dame neer met heel veel herkenbare verhalen.

Wat ook niet ontbreekt op elke BangsaDunia Bersama is de Lelang, de veiling van huisgemaakte Indische hapjes. Het varieert van heerlijke blokken wadji, doosjes klepon en bordjes pisang goreng tot hooggerezen roti kukus. Dit keer hadden we een jonge veilingmeester, Quinten Wilbers, zoon van onze voorzitter, die heel prima de lelang in goede banen leidde en een mooie opbrengst van ruim € 200 opbracht. De opbrengsten komen geheel ten goede aan uitjes georganiseerd voor onze ouderen. In totaal bezochten ruim 100 mensen, komend vanuit alle hoeken van het land, de Bersama. Mede door de gezelligheid kan dit met recht een zeer geslaagde Bersama genoemd worden.

Dewan–OuderenRaad
In november wordt een startgroep gevormd voor het opzetten van een DEWAN-OuderenRaad. Zij gaat bestaan uit betrokken Indische/Molukse ouderen in Arnhem.
De taak van de startgroep is het opzetten van een onafhankelijke OuderenRaad die verbindingen heeft met alle Indische en Molukse groepen in Arnhem. En gevraagd en ongevraagd advies uit kan brengen over alle zaken die voor Indische en Molukse mensen van belang zijn om senang oud te kunnen worden aan de Rijn. Ook aan het bestuur van de stichting BangsaDunia.
Bij alle voorbereidingen wordt zij ondersteund door onze nieuwe kwartiermaker als onderdeel van het ontwikkelplan 2017-2018 ‘BangsaDunia burgerinitiatief in progress’. Dit plan is gesubsidieerd door het Fonds Nuts Ohra (FNO) programma Meedoen Migrantenouderen, de Konferentie van Nederlandse religieuzen – Projecten in Nederland (Knr-PIN) en de Dullertsstichting uit Arnhem.
< download hier het persbericht >